Търсене
Тип на имота

Град

Максимална сума

Тип на обявата
Валутен конвертор
Искам да обменя ...
в
Реклама


Начало » Новини  
Новини
Държавата ще национализира 78 декара частни имоти край плажа ”Корал”
28.04.2015

Държавата ще национализира 78 декара частни имоти край плажа ”Корал”

Повече от половината oт частните терени зад плажа “Корал” ще бъдат отнети от собствениците им в полза на държавата, съобщиха от Агенцията по кадастър. Причината е, че върху тези имоти е установено наличие на дюни.

Преди три години Дирекцията за строителен контрол спира разрешителните за строеж зад плажа “Корал” заради липса на екооценки. Така проектът е замразен. До 2012 година  преди скандала “Дюнигейт” единствено плажната ивица е държавна. В района има частни имоти, там минава и старият път до село Лозенец.

След новото картиране в района на плажа се оказва, че има дюни върху 78 дка от общо 150 дка частни имоти – или върху 52 процента от частните терени.

Регионалният министър Лиляна Павлова обяви пред БНТ, че те автоматично ще станат държавна собственост без държавата да дължи обезщетение.

”Ние от скицата на частните имоти сега също ще направим необходимото, което за съжаление, не е предприето вече 2 години – намаляване на площта на тези частни имоти, които са собственост на "Ибердрола", “Прайм пропътрис” и “Корал резидънс”. Имаме установени включително дюни тук, така че ще бъдат намалени площите на техните имоти съответно с тези дюни”, каза Павлова.

Това ще засегне основно фирмата "Ибердрола Инмобилиария" – испански лидер в енергетиката. Тя закупува терена през 2007 година за над 30 милиона евро от българската “Витатур Инвест” и планира да построи ваканционно селище с 2500 апартамента.

“Витатур" излиза на голяма печалба, след като е закупила терена от община Царево за едва 7 долара на квадратен метър.

След новата картографска карта природозащитници обявиха във Фейсбук, че “Корал” е спасен от застрояване. По закон с дюните не могат да се правят разпоредителни сделки, нито да се застрояват. А техните късно публикувани карти могат поне формално да гарантират прозрачност.