Търсене
Тип на имота

Град

Максимална сума

Тип на обявата
Валутен конвертор
Искам да обменя ...
в
Реклама


Начало » Новини  
Новини
Ето как ви лъжат с фалшиви обяви за имоти
17.05.2016

Случвало ли ви се е да отворите някой портал за имоти, да изберете оферта за квартира с уникални снимки и впечатляваща цена, да звъннете на брокера, за да ви бъде казано "ооо, съжалявам..."? И тогава се започва история, достойна за сценарий на турски сериал.

"Тъкмо я отдадохме/ тя не е подходяща за вас/ собствениците са в чужбина/ имота е на 12 етаж без асансьор/бла-бла-бла"...След като сте силно разочаровани от тази несправедливост на съдбата, следва драматичната развръзка от спасителя насреща: Имаме подобен имот, искате ли да го видите? Истории като тази са описани подробно в множество форуми.

Малшанс или старателно подготвен капан?

Ето какво всъщност се случва в повечето случаи. Попаднали сте на фалшива оферта, тип "кука", публикувана от недобросъвестни търговци. Шансът да нацелите такава в портал за имоти е повече от 60%.

Но защо му е на някой да публикува несъществуваща оферта? Много е просто: битката за наематели е кървава, искат да ви регистрират телефона и да ви "зарибят", за да им станете клиенти. След това започва лудо звънене към вас и ви се предлагат огледи на "уникални оферти". Честито, вие вече сте зарибени от тарикати, които петнят професията "брокер" и честно трудещите се в нея. Какво ще е качеството на услугата и дали ще наемете най-добрият за вас имот, оставям на вашата преценка.

Има много коректно работещи брокери-консултанти, хора, на които се възхищавам искрено. Но за съжаление има и гнили ябълки. Заради липса на регулация всеки може да стане брокер или да отвори агенция. И пак заради това, всеки може да работи както си иска. Масово липсват професионален стандарт и човешки морал. Липсва и контрол. Възползвайки се от това, анонимни хитреци с маски и постоянно сменящи се имена, публикуват оферти с откраднати снимки, атрактивно описание и нереално ниска цена.

Целта е да правят пари на ваш гръб и то с нагла измама. Откъде съм сигурен? Освен, че за 11 години съм се нагледал на всякакви далавери, измами и мошеници в бранша, лично го изпитах на гърба си. Учудването ми беше голямо, когато видях мой личен имот, публикуван като оферта в Младост 1 на смешно ниска цена. Когато се обадих на тези съвременни остапбендеровци (не заслужават да ги наричам брокери) от безизвестна агенция и ги попитах защо е толкова ниска цената на тази квартира, те ми споделиха "на ухо", че собственикът бил зле финансово и цената е такава, защото трябва да се платят 12 месечни наема авансово...Оглед нямаше.

Как да разпознаете фалшива обява?

Няма 100% метод за разкриване на измамна оферта, а и съществуват реални предложения с атрактивни параметри. Ето няколко съвета, който да намалят шанса да ви измамят.

"Куките" имат добре изглеждащи снимки, примамлива цена и кратко описание, което не дава конкретика. Често подобни обяви завършват с "огледи само за ч.л. (частни лица) или крайни клиенти." Няма посочен точен адрес на агенцията или е цитирана само улица с номер. Липсва фирмен сайт (не такъв автоматично генериран от портала), откъдето може да разберете повече за компанията, брокера и мнението на клиентите им.

При обаждане по тази обява, понякога не ви вдигат. След известно време ви звънят обратно от друг номер, разчитайки, че не помните за коя оферта сте се интересували и ви предлагат подобни. В разговора с човека насреща разбирате, че: офертата вече не е актуална; дава се само за няколко месеца; току-що е отдаден (възможно е наистина да е така, защото пазарът е динамичен); не отговаряте на изискванията на наемодателя; продава се едновременно с отдаването; няма Акт 16; има проблеми в имота; искат ви няколко наема предплата; сега не е възможно да се правят огледи и всякакви други хитрини.

Целта е да ви откажат от това предложение и да ви покажат друго. Често хората не осъзнават капана, в който са попаднали и доверчиво приемат огледи на други имоти. Проблемът е, че може да попаднете в ръцете на хора с нулев морал, което сериозно ще навреди на интересите ви.

Решението?

Ако сте решили да звъните на брокер директно по оферта, значи сте готови да заплатите цената на услугата. Щом е така, разпитайте приятели за препоръка и качествен брокер. В случай, че няма такива, доверете се на доказани имена с традиции и стандарти в обслужването. Ще прекарате много време в бъдещият си дом и за вас е важно да направите най-добрата сделка, затова е разумно да имате личен и доверен посредник.

Отделете 30 минути за среща с професионалист, който да ви обясни какво е състоянието на пазара и процеса на сделката. Така може да видите офиса на брокера, за да прецените повече за компанията. Когато се обаждате по оферта, задавайте много въпроси за имота, пазара и брокера.

Ето няколко примера: Виждали ли сте лично имота? Виждали ли сте сосбтвениците? Какви са недостатъците му? Цената пазарна ли е? За колко време се отдава? От колко време сте брокер? Уточнете ясно какви за изискванията ви и правете огледи, които отговарят на тях. Поискайте договор с агенцията, който да гарантира правата ви.

И не на последно място- доверете се на инстинкта си, преценявайте внимателно с кого си имате работа и бъдете бдителни. В противен случай рискувате да сте шаран, закачен на куката на изкусен тарикат, който гледа личния си интерес, а вие сте поредната риба в мрежата му.

 

Щелян Калчев

http://money.bg/