Търсене
Тип на имота

Град

Максимална сума

Тип на обявата
Валутен конвертор
Искам да обменя ...
в
Реклама


Начало » Новини  
Новини
Драстично увеличение на цените на земеделските земи
24.06.2023

Земеделската земя е поскъпнала с 21% през последната година. По данни на НСИ през 2022 г. средната цена при сделки с ниви достига 1428 лв. на декар като предната година е била 1174 лв.

Традиционно най-скъпи са нивите в Североизточна България, където е и житницата Добруджа. Там средната цена на декар достига 2 043 лв., което е 32% ръст за година, уточнява в-к "Сега". Област Добрич е лидер с 2 832 лв. на декар, следват областите Варна с 2022 лв., Силистра – 2 007 лв., Монтана – 1 810 лв. и Русе – 1 632 лв. на декар.

За последните осем години земеделската земя в страната е поскъпнала с близо 90%, показват още данните на НСИ. Така например през 2015 г. средната цена е била 761 лв.

Скок на цените на нивите се наблюдава във всичките шест статистически района на страната.

В Северозападния район сделките с ниви вече се сключват средно за 1 525 лв. на декар, което е с 19% увеличение за година. Само преди пет годините земеделските земи в Северна България се продаваха под 900 лв. на декар.

В Северен централен район поскъпването е по-голямо - с 24%, а най-слабо се покачват цените в Югозападния район - с 0.7%.

Почти навсякъде търсенето надвишава предлагането, особено на плодородните земи, което води и до ръст на цените. По данни на брокери търсенето през последните години расте, защото земята е добра инвестиция за хората със свободни пари, а за разлика от жилищата, за земята не се плаща данък.

Поскъпват и необработваеми затревени площи - ливади, мери и пасища. През 2022 г. средно за страната цената на декар достига 369 лв. - с 15% повече от предната година.

На много места в страната се забелязва динамично изкупуване на необработваеми земи и частни имоти в малките населените места, върху които се изграждат фотоволтаични мощности. В Сливенско например това е довело до 13% ръст на цените на необработваемата земя в последната година.

Общинските съвети са притискани от инвеститори да променят предназначението на терените, върху които може да се изграждат соларни паркове, алармираха неотдавна от Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници.

РЕНТИ

С над 20% по-високи са наемите на ниви. Средната рента на декар за страната достига 63 лв., докато предната година е била 53 лв.

Отново Североизточна България е с най-високи нива на рентите - там арендаторите плащат средно по 93 лв. за декар, като най-скъпи се оказват терените близо до морето. В Балчишка община например брокери посочват, че ожесточеното състезание между кооперациите и частни производители е предизвикало нереално високи ренти, които не отговарят на направените разходи. В същото време високите ренти карат собствениците да се въздържат да продават.