Търсене
Тип на имота

Град

Максимална сума

Тип на обявата
Валутен конвертор
Искам да обменя ...
в
Реклама


Начало » Полезно  
Полезно

Пет стъпки към продажбата на вашия имот

1. Как да започнем.

Изберете вашия брокер. Хората, търсещи да закупят имот обикновено гравитират около местата, които им осигуряват най-голям избор и като продавач Вие трябва да си дадете сметка за тези места. Така, че това, което трябва да търсите е:
Екип от професионалисти, посветен на продажбата на вашия имот.
Задълбочено познание на пазара на имоти.
Доказан опит в продажбите на подобен имот.
Широка мрежа от офиси, които да осигурят по-добрата реклама на имота.
Уеб сайт с много потребители.
Реклама, която привлича голям брой запитвания.Информация за имота. Информацията за даден имот е от изключително значение за бързото реализиране на сделката. След основните характеристики като вид на имота (апартамент, къща, офис, парцел) квадратура, местоположение, вид строителство, етаж, обзавеждане, отопление и пр. следва да се направят снимки на имота. Оттук процеса на рекламиране и промотиране в публичното пространство е изцяло задължение на Имолукс Недвижими имоти. Техническите и рекламни специалисти на Имолукс ще обезпечат целия процес с цел той да изглежда колкото се може по-добре в очите на потенциалните купувачи. Пазарната оценка. При продажбата на имот е необходимо да се направи пазарна оценка на имота от специалист. Нашите консултанти имат дълъг опит на пазара на недвижими имоти и могат да ви посъветват за оптималната цена на вашия имот. Договаряне. Нашия консултант ще ви обясни услугите, които ние предоставяме и таксата, която се плаща при продажбата на вашия имот. Тази продажна такса, която е процент от крайната цена варира в зависимост от вида на договора. Ако сключите договор с изключителни права тоест само определената агенция може да продава имота, то съответно и комисионната е по-ниска в порядъка на 2-2,5%. За разлика от „Ексклузивния договор” в „Комисионния договор” вашия имот може да се продава от много агенции, но съответно и комисионното възнаграждение е в порядъка от 3 до 5% в зависимост от региона. Както при всички професионални такси, агентите по недвижими имоти са задължени да налагат ДДС, така че това също трябва да предвидите в бюджета си.
Договорът е легален и има обвързващ характер спрямо условията изложени в него. С подписването на договора ще трябва да представите личната си карта и да впишете вашите данни. Говорете открито с консултанта. Бъдете точни за вашата цел. Искате ли да достигнете максималната цена или бързо да продадете имота си? Точно определените приоритети ще спомогнат Вие и вашия консултант да развиете оптималната маркетингова стратегия и да направите успешна продажба.

2. Продажбения процес.

След подписването на договора и рекламата на вашия имот, консултанта ще започне да води потенциални купувачи на имота. За да бъдат впечатлени евентуалните купувачи вашето жилище трябва да е в най-добрата си форма. Ето няколко примерни действия, които трябва да се предприемат:Разчистете. Изхвърлете всичко ненужно още сега – стари вестници, списания, домакински уреди, които вече не работят, но ви е жал да ги изхвърлите и т.н. Предимството в случая е, че после при изнасянето няма да ви се налага да мъкнете ненужни вещи.

Дръжте всичко чисто и подредено. Приберете дрехите си, измийте. Добра идея е, ако имате стари или ненужни мебели също да ги изнесете от жилището. Купувачите повече се интересуват от пространството и неговия потенциал – добре подредените мебели ще привлекат погледа, но претрупаните и наблъсканите вещи ще накарат жилището да изглежда по-малко.

Ароматизирайте. Миризмата на цигарен дим може да отблъсне купувачите, така че обмислете идеята за ваза с ароматни цветя или ароматна свещ. Изкуствените ароматизатори не са за препоръчване поради обсебващата си и натрапчива миризма.

Погрижете се за градината или терасата. Ако продавате къща, то градината е един от първите ви приоритети. Не случайно продажбите на къщи са най-много през пролетта, когато всичко е зелено и градините са в разцвета си. В случай, че продавате апартамент то разчистете терасата от дълго трупаните вещи там.

3. Огледи.

Не е нужно да присъствате по време на огледите – все пак купувачите се интересуват само от имота. Тийнейджърите или домашните любимци могат да не са по вкуса на всеки, така че е добре да ги отпратите на разходка преди да дойдат купувачите. Това важи и за вас – при огледите потенциалните купувачи се чувстват като натрапници, ако собственика на дома е там. Ако наистина не можете да излезете, то оставете имота да говори сам за себе си.
Все по-популярна става практиката на „Open House” (отворена къща), организиран оглед с няколко потенциални купувачи, което създава чувство, че трябва да се решава бързо преди някой от другите купувачи да е дал предложение.

4. Предложенията.

След множеството огледи започват да идват и предложенията. Има няколко проблемни ситуации, в които може да се окажете.

Офертата е нереалистично ниска. Решението – не сте принудени да приемете. Просто кажете не. Не са нужни драстични действия, освен, ако нямате няколко предложения едновременно. Купувачът същевременно продава своето жилище.Когато купувачът продава жилище, за да купи вашето, имайте в предвид, че сделката може да се проточи във времето, затова послушайте съветите на вашия консултант. Проучването на купувача е открило определени проблеми и той иска да преговаря за цената.Оценете въпросния проблем – ако е сериозен тогава може да се свали от цената, ако дребен не бива да отстъпвате. Купувачът иска определена вещ от жилището да остане за него. Добра ли е сделката? Тогава го оставете да я вземе. В контекста на продажната цена не си заслужава да се притеснявате за нещо, което е сравнително евтино да се замени. В другия случай, поискайте умерена цена.

5. Изповядвяне на сделката.

Преминал е целият процес по продажбата, вие имате добро предложение и следва финала – изповядването на сделката. Изповядването на сделката става при нотариус, който отново проверява всички документи за тежести и несъответствия и след това удостоверява сделката за приключена и урежда прехвърлянето на имота. Новия нотариален акт се вписва в държавните регистри.